czwartek, 22 marca 2012

Zapiekanka kalafiorowa z groszkiem i szynką

Dziś przyszła mi ochota na makaron i to najlepiej zapiekany z serem.
W zamrażalce znalazłam groszek i kalafior, w lodówce było troszkę szynki, sera i już obiad gotowy. 
Danie wyszło naprawdę rewelacyjne!


 










Składniki:


300g makaronu farfalle
450 g kalafiora (u mnie mrożony)
100g zielonego groszku (u mnie mrożony)
150g sera żółtego
100 g szynki (u mnie drobiowa)

sos beszamelowy

Makaron ugotować al dente. Warzywa również ugotować w lekko osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wrzucić makaron wymieszany z warzywami. Na to wylać sos beszamelowy (ja tylko go posoliłam, nie dawałam gałki), poukładać plasterki sera i posypać drobno pokrojona szynką (można ja wcześniej podsmażyć).
Zapiekać 20-30 min w temperaturze 180 stopni, do momentu, aż wytworzy się złocista skorupka.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz