Razem z mężem uwielbiamy zapiekanki ziemniaczane. Tym razem zrobiłam w wersji wiejskiej
z kapustą i kiełbaską. Wyszła oczywiście bardzo smaczna.
Składniki:
1/4 główki kapusty
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 kg ziemniaków
300g kiełbasy
1 cebula
200ml śmietany (ja tym razem nie dałam)
50ml wody
sól
przyprawy:
mielona kolendra, koperek, papryka, tymianek
Kapustę szatkujemy, solimy i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Warzywa obieramy i kroimy w talarki. Na kapuście układamy marchewkę i pietruszkę, lekko solimy. Następnie warstwa ziemniaków, która posypujemy przyprawami. Kiełbasę kroimy w plasterki i układamy na wierzchu. Na koniec posypujemy pokrojoną cebulą. Zapiekankę można polać śmietaną.
Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach (najlepiej przez pierwsze 30 minut w przykrytym naczyniu).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz