sobota, 17 marca 2012

Gulasz paprykowy

Danie sprzed kilku dni, o którym właśnie sobie przypomniałam :) Było pysze, mięsko rozpływało się w ustach. Lekko ostre, w sam raz pasuje do kaszy jęczmiennej. 






Składniki:

1/2 kg łopatki wieprzowej
2 papryki czerwone
1 cebula
1 marchewka
łyżeczka suszonej papryki
1 płaska łyżeczka cukru
odrobina soli
pieprz
olej
1 łyżeczka octu
1 łyżka mąki.


Z oleju, octu, papryki suszonej, soli oraz cukru robimy marynatę. Mięso (już pokrojone w kostkę) trzymamy w niej 30 minut. Następnie mięso podsmażamy na oleju, po ok 20 minutach dodajemy warzywa pokrojone w kostkę. Chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy szklanką wody i dusimy do miękkości. Pod koniec zagęszczamy sos łyżką mąki rozmieszanej w wodzie. Czekamy, aż wszystko się zagotuje i gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz