wtorek, 6 marca 2012

Zrazy mielone duszone z chrzanem

Będąc w weekend u mojej mamy dostałam od niej zeszyt ze starymi przepisami. Pochodzą one z 1984 roku i są to zapiski z kursu gotowania oraz  przepisy ze starych  gazet. Pierwsze danie wypróbowałam już dzisiaj i są to pyszne zraziki z lekkim nadzieniem chrzanowym i słodkim sosem karmelowym. Bardzo dobrze komponują się z buraczkami zasmażanymi oraz kaszą jęczmienną lub gryczaną.



Składniki:


600g mięsa (wieprzowina, wołowina lub mieszane)
1 czerstwa bułka
1 cebula
1 jajko
sól
pieprz

bułka tarta
mąka

nadzienie:
100g chrzanu
50ml śmietany
papryka
sól
cukier

sos:
250ml śmietany
1 łyżka mąki
papryka
sól
2 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
karmel (stopić 2 łyżki cukru z 1 łyżka wody)





Mięso zmielić przez maszynkę razem z namoczoną w wodzie czerstwą bułką. Dodać cebulę uduszoną na tłuszczu, jajko i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę mięsną. Chrzan zetrzeć na drobnej tarce (albo odcisnąć ten ze słoiczka ;) ), dodać śmietanę, przyprawy, wymieszać.
Formować zrazy nadziewając chrzanem, mają być w kształcie jajowatym. Obtoczyć je w mieszaninie mąki i bułki tartej, a następnie obsmażyć. Przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i gotować pod przykryciem ok 30 min. Pod koniec dodać ziele, listki laurowe, karmel i zagęścić śmietaną zmieszaną z mąką.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Super są takie stare przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo atrakcyjnie wyglądają te zrazy

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo, właśnie chcę ocalić od zapomnienia te stare przepisy :)

    OdpowiedzUsuń