poniedziałek, 12 marca 2012

Pierożki z wątróbką à la ravioli

Jak zachęcić dziecko do zjedzenia wątróbki? Zrobić z nią pierogi! Mój synek uwielbia prawie wszystkie pierogi, pyzy i kluski, również te mu zasmakowały. 



Składniki:


ciasto:
1/2 kg mąki
1 szklanka wrzątku
1 jajko
1 łyżka oleju

farsz:
300g wątróbki drobiowej
2 cebule
jabłko
olej
sól
pieprz
jajko






Mąkę wysypać na stolnice, zrobić dołek i wbić do niego jajko oraz wlać olej. Wymieszać nożem. Następnie powoli wlewać wrzątek, ciągle mieszając ciasto nożem. Ostrożnie, żeby się nie poparzyć wyrobić ciasto.
Rozwałkować 2 podobnej wielkości placki.

Cebulę podsmażyć na oleju, dodać wątróbkę i jabłko pokrojone na ćwiartki. Doprawić do smaku. Gdy ostygnie zmielić wszystko przez maszynkę. Do farszu dodać jajko i dokładnie wymieszać.

Na jednym z placków układać małe porcje farszu, w odstępach 1cm. Następnie nałożyć na to drugi placek i delikatnie dociskać przestrzenie między farszem. Pokroić radełkiem na kwadraty.Gotować od momentu wypłynięcia 2 minuty. Podawać z podsmażoną cebulką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz