środa, 14 marca 2012

Makaron ze szpinakiem i ricottą

Bardzo smaczna propozycja bezmięsnego obiadu. Serek ricotta nadaje szpinakowi niezwykłej delikatności :) Przepis zaczerpnięty z blogu Fantazje Magdy K., troszkę zmodyfikowany.





Składniki:
300g szpinaku mrożonego ( u mnie w brykiecie 9 kostek)
250g serka ricotta
3 ząbki czosnku
300g makaronu penne
olej
sól
100g sera żółtego
50g łuskanego słonecznika


Makaron ugotować al dente. Na patelni podgrzać olej, wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę podsmażyć. Dodać szpinak i co chwilę mieszając czekać, aż się rozmrozi i odparuje z niego woda. Następnie dodać serek ricotta, posolić i dokładnie wymieszać.
Makaron wymieszać ze szpinakiem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem żółtymi zapiekać 20 min. Przed podaniem posypać podprażonymi ziarnami słonecznika.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz