poniedziałek, 12 marca 2012

Grochówka

Dziś przyszła pora na pyszną zupę grochową. Gotowana bez wywaru mięsnego, tylko na wodzie
z dodatkiem podsmażonej kiełbaski. Wyśmienicie smakuje z kromką pełnoziarnistego chleba.





Składniki:

200g grochu łuskanego
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
1 cebula
2 laski kiełbasy
sól
pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
majeranek


Groch przepłukać, zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę. Następnie gotować z listkiem laurowym
i zielem angielskim przez 1-2 godziny, do momentu, aż groch będzie miękki (dolewać wody). Dodać pokrojone w kostkę warzywa, posolić i doprawić pieprzem. Kiełbasę oraz pokrojoną drobno cebulę podsmażyć chwile na oleju i dodać do zupy. Na koniec posypać majerankiem.

Podawać z chlebem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz