czwartek, 8 marca 2012

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Dziś kapuściany obiad, pyszne gołąbki przy których nie trzeba męczyć się z zawijaniem. 







Składniki:

1/2 kg posiekanej kapusty
1/2 kg mięsa mielonego
1 szklanka ryżu
2/3 szklanki kaszy manny
2 jajka
sól
pieprz


sos:
200ml bulionu
pół słoiczka przecieru pomidorowego
sól
pieprz
100ml śmietany
1 łyżka mąki

Kapustę posolić i odstawić, żeby puściła sok, następnie odcisnąć. Dodać resztę składników, wyrobić. Formować gołąbki. Obsmażyć je na gorącym oleju, przełożyć do rondla i dusić 30 minut.

Bulion zagotować, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Zagęścić śmietaną wymieszaną mąką.


2 komentarze:

  1. Sama takie robię, sos może być także grzybowy lub koperkowy.Fajne danie, może być na gorącą kolację

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak! z sosem grzybowym też są pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń