czwartek, 29 marca 2012

Roladki z indyka z czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami

Soczyste roladki z pysznym nadzieniem w sam raz na dzisiejszy mięsny obiad. Co prawda miałam ochotę na słodkie mięso, ale ostatnio często takie robiłam, wiec dziś tylko na pół słodko ;)









Składniki:

1/2kg fileta z indyka
3 czerwone cebule
100g suszonych śliwek
1 łyżka cukru
150g baleronu
olej
sos sojowy
1łyżeczka octu

przyprawy:
oregano, bazylia, koperek, papryka

Filet kroimy na 3 równe plastry, cienko rozbijamy. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, 1 łyżkę oleju  i przyprawy. Mięso nacieramy marynatą i odstawiamy na 1 godzinę. 
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone śliwki cukier i chwilę razem smażymy.
Filety rozkładamy, smarujemy farszem i zwijamy roladki. Następnie każdą owijamy baleronem.
Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni (najlepiej w przykrytym naczyniu, wtedy mięso będzie bardziej soczyste, można też roladki ułożyć w rękawie do zapiekania).

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz