niedziela, 4 marca 2012

Placek kryzysowy

Przepis na to ciasto pochodzi od mojej mamy, która robi je bardzo często, bo jest proste, szybkie i smaczne. Smak tego ciasta, to smak mojego dzieciństwa! Lekko wilgotne od dżemu, rozpływające się w ustach... ;) 




Składniki:

125g margaryny
1 jajko
1 szklanka cukru
1 łyżka dżemu (obojętnie jakiego)
2 szklanki mąki
1 łyżeczka kakao (może być kawa rozpuszczalna, albo inka)
1 łyżeczka cynamonu( może być przyprawa do piernika)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka maślanki lub mleka
dowolne bakalie


Utrzeć jaja z cukrem, dodać margarynę, dżem i dalej ucierać. Po chwili wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać. Piec w keksówce przez 45 minut w temperaturze 170 stopni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz