środa, 29 lutego 2012

Kluski leniwe

Dziś specjalne danie dla mojego synka, który uwielbia wszelkie kluski i pierogi. Mięciutkie
i sprężyste kluseczki polane zasmażoną na masełku bułką tartą z cukrem. 
Wyglądem przypominają kopytka, lecz nie dodaje się do nich ziemniaków. I dla mnie są to kluski, a nie pierogi ;)





Składniki:

250g twarogu
2/3 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki cukru

Twaróg, cukier i jajko miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Będzie klejące. Podsypując mąką formujemy ruloniki, a następnie odcinamy 2 cm kawałki.
Wrzucamy na gotującą się wodę (z 1 łyżeczką soli) i od momentu wypłynięcia gotujemy 2 minuty.

Można polać masełkiem z cukrem i cynamonem, albo tak jak ja zrobiłam zasmażyć bułkę tartaną na maśle i posypać cukrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz