wtorek, 28 lutego 2012

Ziemniaczki w papilotach

Pyszne ziemniaczki pieczone w piekarniku. Idealny dodatek do obiadu, alternatywa dla frytek i zwykłych gotowanych ziemniaków. Mają delikatny czosnkowy aromat... 








Składniki:
1kg ziemniaków
oliwa
4-5 łyżeczek masła
koperek (świeży lub suszony)
8-10 ząbków czosnku
papier do pieczenia (4 arkusze ok 30cm x 40cm) 

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dużą kostkę. Kawałki papieru układamy na blasze, smarujemy oliwą i układamy na nich ziemniaki, dajemy łyżeczkę masła, 2-3 ząbki czosnku, posypujemy solą i koperkiem. Zawijamy w rulon i boki chowamy od spód. Robimy tak, aż nam się skończą ziemniaki. 
Mi wyszły 4 porcje. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, i pieczemy ziemniaczki 40 min. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz