sobota, 25 lutego 2012

Ziemniaczana zapiekanka ze szpinakiem

Razem z mężem uwielbiamy szpinak pod każda postacią. Robię z nim pierogi, faszeruję nim mięsa, a teraz przyszła pora na połączenie go z ziemniakami. Bardzo zdrowe danie, bogate
w żelazo :) Zwieńczeniem zapiekanki jest sos beszamelowy, który umiejętnie zrobiony podkreśla smak tego pysznego dania! 




Składniki:
1/2 kg ziemniaków
8-10 kostek mrożonego szpinakuw brykiecie (oczywiście może być taki zwykły, nie brykietowy)
serek twarożkowy, naturalny (typu bieluch)
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego



sos beszamelowy:
składniki i wykonanie znajdziecie tutaj


Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę podsmażamy. Dodajemy do tego szpinak i mieszając co chwilę, czekamy, aż się rozmrozi i odparuje z niego woda. Następnie dodajemy twarożek, jogurt i doprawiamy solą do smaku.


Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, albo oliwą i układamy połowę ziemniaków, następnie dajemy szpinak i przykrywamy druga połową ziemniaków. Na to wylewamy sos beszamelowy. 
Przez 40 minut zapiekamy w przykrytym naczyniu żaroodpornym, a przez następne 10 minut
w odkrytym. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz