niedziela, 26 lutego 2012

Delikatny łosoś pod beszamelem

Jedną z naszym ulubionych rybek jest łosoś, przeważnie jadamy go od święta, ale akurat w piątek mąż kupił mi spory filet i to dlatego w sobotę lekka, różowa ryba zagościła na naszym stole. Najczęściej robimy go najprostszym sposobem, czyli: posolić, nasmarować czosnkiem i upiec w piekarniku. Ale teraz dodałam beszamel i wyszedł jeszcze lepszy! :)




Składniki:
1/2kg fileta z łososia
3 ząbki czosnku 
sól
sok z cytryny
masło

sos beszamelowy:
składniki i przepis znajdziecie tutaj


Fileta z łososia pokroić na mniejsze kawałki, posolić i skropić sokiem z cytryny. Czosnek przecisnąć przez praskę i wetrzeć w rybę. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć łososia (można posypać koperkiem) i piec przez 20 min w temperaturze 180 stopni. Zrobić sos beszamelowy i wylać na lekko podpieczonego łososia i zapiekać jeszcze 20 min. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie bardzo prezentuje się smakowicie i jestem przekonana, że również tak samo smakuje. jak dla mnie bardzo fajnym rozwiązaniem jest również przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/stek-z-kapusty-czerwonej-z-lososiem-wedzonym-komosa-ryzowa-i-orzechami-wloskimi/ dzięki któremu cała moja rodzina pokochała łososia.

    OdpowiedzUsuń