czwartek, 23 lutego 2012

Schabowe kieszonki

Przepis na szybkie danie ze schabu, banalnie proste i niebanalnie pyszne! Dla smakoszy ciągnącego się sera :)







Składniki:
3 grube plastry schabu
3 grube plasterki sera żółtego lub lub mozzarelli
2 łyżeczki przecieru pomidorowego

Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
2 listki laurowe
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki octu winnego (lub soku z cytryny)
łyżeczka cukru

Plastry schabu ponacinać, tak żeby były kieszonki, lekko rozbić.Składniki marynaty wymieszać. Mięso włożyć do marynaty i dać do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie oczyścić mięso z listków laurowych, posmarować w środku kieszonki przecierem pomidorowym i włożyć plasterek sera (jak nie będzie się mieściło, to pociąć ser na mniejsze kawałki). Spiąć wykałaczkami (najlepiej posmarować je olejem, będzie się łatwiej wyciągało). Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, ułożyć mięso i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min. Można posypać pod koniec startym serem, będzie bardziej serowe! ;)
Przed podaniem koniecznie wyjąć wykałaczki! ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz