poniedziałek, 27 lutego 2012

Pyzy z mięsem

Lekkie i sprężyste z pysznym mięskiem w środku...pyzy. Niebo w gębie! Wiem, że są raczej pracochłonne i czasochłonne, ale na prawdę warto je zrobić!




Składniki:

ciasto:
1kg ziemniaków
200g mąki ziemniaczanej
1 jajko

farsz:
2-3 udka z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 łyżki oleju
1 jajko
sól
pieprz
1-2 łyżki bułki tartej (gdy farsz będzie za rzadki)

Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę, dodać mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrobić gładkie ciasto.
Warzywa obrać i ugotować z kurczakiem w posolonej wodzie. Po ugotowaniu mięso obrać z kości i zmielić przez maszynkę razem z warzywami. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. W misce wymieszać farsz, dodać cebulkę, jajko i przyprawić do smaku. 

Z ciasta urywać po kawałku, rozpłaszczać w dłoni, nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać. Formować kulki. Gotować w lekko osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia ok 3 minuty. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz