wtorek, 3 kwietnia 2012
Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami
Sałatkę tą robię co roku w Wielkim Tygodniu. Mój maż ja uwielbia i mógłby jeść cały czas ;) niestety należy do dań pracochłonnych, dlatego robię ją raczej rzadko. Co nie zmienia faktu, że jest przepyszna!
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg buraków
1 cebula
5 jajek
400g majonezu
400g filetów śledziowych a' la Matias
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez 2 godziny. Następnie kroimy w kostkę. Ziemniaki i buraki gotujemy w łupinach w osobnych garnkach. Jajka gotujemy na twardo. Wszystko studzimy, obieramy i drobno kroimy. Cebulę również kroimy w drobną kostkę.
Układamy warstwy:
-ziemniaki
-buraki
-majonez
-śledzie
-cebulka
-białka z jajek
-ziemniaki
-buraki
-śledzie
-cebulka
-majonez
-żółtka
Sałatka jest najlepsza na drugi dzień.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz