sobota, 7 kwietnia 2012

Babka marmurkowa

Moja ulubiona babka na Wielkanoc. Przygotowuję ją co roku, jest delikatna, a zarazem lekko wilgotna. Rozpływa się w ustach. Zawsze wychodzi przepyszna! ;)






Składniki:

5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
250g margaryny
cukier waniliowy
8 łyżek oleju
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao



Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy żółtka, sok z cytryny, olej i wszystko miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy już łyżką. Na koniec ubijamy pianę z białek i mieszamy z ciastem. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dajemy  łyżkę mąki, a do drugiej kakao. Do formy wlewamy ciasto jasne, na to ciasto ciemne, wyrównujemy. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

1 komentarz: