czwartek, 14 lutego 2013

Ucierane ciasto z malinami i kokosową kruszonką


Szybkie, bo oczywiście nie mam za wiele czasu i pyszne ciasto w sam raz na dzisiejsze święto.





Składniki:

200 g margaryny lub masła
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1 budyń śmietankowy
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g malin (u mnie mrożone) oczywiście mogą być inne owoce
1 łyżka kaszy manny

kruszonka:
3/4 szklanki wiórek kokosowych
0,5 szklanki cukru
50 g margaryny
0,5 szklanki mąki (jak będzie się bardzo kleić trzeba dosypać mąki)

Ucieramy margarynę z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku, po każdym ucierając ciasto. Na koniec wsypujemy make, budyń i proszek do pieczenia. Całość mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na brytfankę (ma być gęste), posypujemy kaszą manna, układamy owoce i posypujemy kruszonka.
Pieczemy 30-40 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Ja mam wrażenie, że mój piekarnik trochę za mocno grzeje, wiec czas pieczenia trzeba dostosować do swojego piekarnika.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz