czwartek, 14 lutego 2013

Drożdżowe serduszka

Mój maż nie przepada za słodkimi wypiekami, wiec upiekłam dla niego drożdżowe serduszka na słono, posypane siemieniem lnianym.






Składniki:

30 g świeżych drożdży
0,5 kg mąki
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

białko jaja
siemię lniane

Mleko lekko podgrzewamy, słodzimy i rozkruszamy do niego drożdże. Czekamy, aż wyrośnie.
Mąkę przesiewamy,dodajemy sól, następnie rozczyn i jajo, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę, żeby wyrosło.
Po tym czasie ciasto wyrabiamy, następnie odrywając po kawałku wałkujemy w palcach paluszki, które zwijamy w serduszka. Serduszka smarujemy białkiem i posypujemy siemieniem.
Pieczemy ok 20 minut w 130-150 stopniach na termoobiegu.

Smacznego!


1 komentarz: