Będąc w weekend u mojej mamy dostałam od niej zeszyt ze starymi przepisami. Pochodzą one z 1984 roku i są to zapiski z kursu gotowania oraz przepisy ze starych gazet. Pierwsze danie wypróbowałam już dzisiaj i są to pyszne zraziki z lekkim nadzieniem chrzanowym i słodkim sosem karmelowym. Bardzo dobrze komponują się z buraczkami zasmażanymi oraz kaszą jęczmienną lub gryczaną.
600g mięsa (wieprzowina, wołowina lub mieszane)
1 czerstwa bułka
1 cebula
1 jajko
sól
pieprz
bułka tarta
mąka
nadzienie:
100g chrzanu
50ml śmietany
papryka
sól
cukier
sos:
250ml śmietany
1 łyżka mąki
papryka
sól
2 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
karmel (stopić 2 łyżki cukru z 1 łyżka wody)
Mięso zmielić przez maszynkę razem z namoczoną w wodzie czerstwą bułką. Dodać cebulę uduszoną na tłuszczu, jajko i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę mięsną. Chrzan zetrzeć na drobnej tarce (albo odcisnąć ten ze słoiczka ;) ), dodać śmietanę, przyprawy, wymieszać.
Formować zrazy nadziewając chrzanem, mają być w kształcie jajowatym. Obtoczyć je w mieszaninie mąki i bułki tartej, a następnie obsmażyć. Przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i gotować pod przykryciem ok 30 min. Pod koniec dodać ziele, listki laurowe, karmel i zagęścić śmietaną zmieszaną z mąką.
Smacznego!
Super są takie stare przepisy :)
OdpowiedzUsuńBardzo atrakcyjnie wyglądają te zrazy
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, właśnie chcę ocalić od zapomnienia te stare przepisy :)
OdpowiedzUsuń