Składniki:
1/2 kg posiekanej kapusty
1/2 kg mięsa mielonego
1 szklanka ryżu
2/3 szklanki kaszy manny
2 jajka
sól
pieprz
sos:
200ml bulionu
pół słoiczka przecieru pomidorowego
sól
pieprz
100ml śmietany
1 łyżka mąki
Kapustę posolić i odstawić, żeby puściła sok, następnie odcisnąć. Dodać resztę składników, wyrobić. Formować gołąbki. Obsmażyć je na gorącym oleju, przełożyć do rondla i dusić 30 minut.
Bulion zagotować, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Zagęścić śmietaną wymieszaną mąką.
Sama takie robię, sos może być także grzybowy lub koperkowy.Fajne danie, może być na gorącą kolację
OdpowiedzUsuńO tak! z sosem grzybowym też są pyszne! :)
OdpowiedzUsuń