Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
2 marchewki
pietruszka
mały kawałek selera
puszka groszku
5 jajek kurzych lub przepiórczych (ładnej wyglądają ;))
żelatyna na 2,5l wody
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
Kurczaka obieramy ze skóry. Warzywa obieramy i przekrawamy na połowy. Do garnka dajemy mięso, warzywa, ziele i listek, płaską łyżeczkę soli, zalewamy wodą. Gotujemy ok godziny na wolnym ogniu.
Doprawiamy pieprzem.
Rosół odcedzamy przez sitko, kurczaka obieramy i palcami dzielimy na małe kawałki. Warzywa kroimy na talarki. Rosół zagotowujemy, dodajemy żelatynę i szybko mieszamy.
Jajka gotujemy na twardo.
w miseczkach układamy po połówce jajka, dodajemy groszek oraz warzywa z mięsem. Zalewamy lekko przestudzonym rosołem.
Czekamy, aż ostygnie i dajemy do lodówki, stężeje po ok 2 godzinach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz