Tradycyjne polskie danie, uwielbiane przez prawie wszystkich. Pyszna zupka, którą jemy nie tylko na Wigilię. Aromatyczny barszczyk z czosnkiem i majerankiem.. po prostu rozkosz dla podniebienia! a do tego uszka z kapustą i pieczarkami ( na nasze nieszczęście nie mamy w tym roku swoich suszonych grzybków :( )
Składniki na barszcz:
2 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
pół cebuli
sól
pieprz cukier
barszcz kiszony (nie koncentrat!)
2-3 grzybki suszone (dałam 1 pieczarkę podsmażona)
Warzywa obieramy, kroimy na średnie kawałki, dodajemy łyżeczkę soli, trochę pieprzu, łyżeczkę cukru, przyprawy następnie zalewamy wodą (2 l) i gotujemy ok 1 godziny. Po tym czasie sprawdzamy czy buraki są miękkie, jeśli tak to wlewamy kiszony barszcz. Dodajemy majeranek i inne przyprawy wg uznania. Gotujemy jeszcze 10 min i wyłączamy.
Barszcz jest gotowy :)
Składniki na uszka:
ciasto:
1/2kg mąki
jajko
łyżka oleju
1 szklanka wrzątku
szczypta soli
farsz:
pół główki kapusty
2 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
400g pieczarek
2 cebule
sól, pieprz
jajko
Na stolicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, dajemy jajko, olej i szczyptę soli. Mieszamy to nożem. Następnie powoli wlewamy wrzątek cały czas mieszając ciasto nożem. Delikatnie próbujemy wyrobić ciasto, ostrożnie, żeby się nie poparzyć. Zagniatamy kule, dzielimy na 2 części.
Kapustę kroimy na 2-3 części gotujemy do miękkości z łyżeczką soli, listkiem laurowym i zielem angielskim.
Cebule podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy tak 20 min. Gdy wszystko ostygnie mielimy całość przez maszynkę. Dodajemy sól, pieprz do smaku, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Na patelnię dajemy trochę oleju i często mieszając (żeby się nie przypalił) podsmażamy farsz, aby odparować nadmiar wody, ok 10-20 min. Farsz jest gotowy, gdy trochę przestygnie.
Ciasto wałkujemy, kroimy na małe kwadraty i lepimy uszka.
Uszka gotujemy i wszystko gotowe!
Oczywiście do barszczu pasują też inne dodatki, np jajka na twardo, fasola jaś, albo krokiety :)
Smacznego!
Składniki na uszka:
ciasto:
1/2kg mąki
jajko
łyżka oleju
1 szklanka wrzątku
szczypta soli
farsz:
pół główki kapusty
2 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
400g pieczarek
2 cebule
sól, pieprz
jajko
Na stolicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, dajemy jajko, olej i szczyptę soli. Mieszamy to nożem. Następnie powoli wlewamy wrzątek cały czas mieszając ciasto nożem. Delikatnie próbujemy wyrobić ciasto, ostrożnie, żeby się nie poparzyć. Zagniatamy kule, dzielimy na 2 części.
Kapustę kroimy na 2-3 części gotujemy do miękkości z łyżeczką soli, listkiem laurowym i zielem angielskim.
Cebule podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy tak 20 min. Gdy wszystko ostygnie mielimy całość przez maszynkę. Dodajemy sól, pieprz do smaku, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Na patelnię dajemy trochę oleju i często mieszając (żeby się nie przypalił) podsmażamy farsz, aby odparować nadmiar wody, ok 10-20 min. Farsz jest gotowy, gdy trochę przestygnie.
Ciasto wałkujemy, kroimy na małe kwadraty i lepimy uszka.
Uszka gotujemy i wszystko gotowe!
Oczywiście do barszczu pasują też inne dodatki, np jajka na twardo, fasola jaś, albo krokiety :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz